Blog

Šetlandski poniji – Gaya in Miša

gaya in miša

Šetlandski poniji (oz. Šetiji, ang. Shettland Pony) so majhna in trpežna pasma, ki izvirajo iz otočja Shetland na Škotskem.

Poniji na Shetland otoku obstajajo že več kot 2000 let, saj so celo arheološka izkopavanja na otoku razkrila njihovo prisotnost iz bronaste dobe.

Na otoku je bilo zaradi ostrih razmer težko dobiti kakovostno krmo, zime so bile dolge in ostre, zato so preživele le najbolj odporne in seveda najbolj iznajdljive pasme. Prebivalci Škotske so v tistih časih Šetije uporabljali predvsem za prevoz, vleko vozov, prenašanje šote in premoga po otoku.

Šetlandski poniji so majhni in trpežni. “Pravilo” je, da njihova višina ne sme presegati 107 cm v vihru. Imajo zelo puhasto dlako (sploh pozimi) in kratke noge. Njihovi hrbti so široki in močni, imajo gosto grivo in rep. Šetiji so ponavadi zelo pogumni in zelo radi raziskujejo. Če jim je dolgčas pa hitro ušpičijo kakšno vragolijo.

Šetiji obožujejo miselno zaposlitev in učenje raznovrstnih trikov. So izjemno inteligentni iz predvsem iznajdljivi.

Tudi na naši kmetiji imamo dve nagajivi šetlandski poniki. Starejša je Gaya (stara je 16 let), mlajša je pa še žrebička Miša (stara je približno 6 mesecev). Obe smo pripeljali iz Ekološke domačije Bezgovšek, kjer se ukvarjajo z rejo te čudovite pasme.

Gaya je navihana punca, ki se ne pusti motiti in poskuša vzdrževati »red« v čredi, je šefica in poskrbi, da jo tudi Medi (haflingerka) uboga. Pričakujemo, da se nam bo nekje v aprilu pridružil tudi žrebiček.

Miša je velikokrat kar prosto spuščena na kmetiji, in lahko dirja naokoli kot želi. Včasih se z Piko (pisičko) igrata in lovita. Miša je na eno oko slepa, a vseeno uživa, kot če nebi bila. Na sprehodih vedno malo zaostaja (da poje vse koščke trave, ki ji prekrižajo pot) potem pa prigalopira za nami.

Preberite si še Blog: Spoznajte naše živali, kjer predstavimo vse živali na kmetiji ali pa obiščite našo Facebook stran: Turistična kmetija Pod kostanji kamor dnevno objavljamo norčije in vragolije naših živali.

Veselita se že, da spoznata najmlajše obiskovalce kmetije, ki jih bosta z veseljem peljali na sprehod 😉

PREBERITE SI ŠE: