Ker na naši kmetiji vedno radi ustvarjamo in se učimo novih dobrot, bomo tokrat ustvarjali kar skupaj z vami. Pripravili bomo domač aperativ. Njegova zanimivost je ta, da se ga pripravlja skoraj celo leto. Pridno moramo nabirati rastline in jih glede na letni čas dodajati te zanimivi mešanici.
Recept:
Poiščite večji steklen kozarec (npr. za vlaganje). Vanj vlijete 5 l domačega žganja (če ga morda nimate, ga lahko dobite tudi pri nas – 070 713 023).
Sedaj pa postopoma nabiramo in dodajamo rastline.
Kjer dodajamo liste, jih dodamo za eno pest. Kjer dodajamo cvetove, jih dodamo približno 10-20 in kadar dodajamo plodove, jih dodamo peščico. Bo šlo?
Še eno opozorilo, kozarec mora biti vedno pokrit, zato da tekočina ne bo izhlapevala. Vedno, ko bomo dodali rastline, bomo z leseno žlico našo mešanico tudi premešali.
Rastline, ki jih dodajamo morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko jih prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Sedaj, ko vemo kako zadeva poteka, si poglejmo katere rastline bomo dodali:
MAREC: cvet lapuha,
APRIL: cvet trobentic, listje trobentic, smrekovi vršički (april-maj), listi robide (od aprila do junija in septembra), ozkolistni suličasti trpotec (od aprila do septembra)
MAJ: cvet navadne marjetice (maj-september), listje lapuha (maj-junij), cvet kamilice (maj-junij), listje gozdne jagode (maj-junij), brin – zelene jagode, pelin (maj-junij), cvet bezga (maj-junij), cvet navadnega rmana (maj-junij), žajbelj (maj-junij), ajbiž (maj-junij), meta (maj-avgust), materina dušica (maj-september), vinska rutica
JUNIJ: cvet akacije, listi borovnice pred zorenjem, cvet bele detelje (junij-julij), zelen janež (junij-julij), kumina (julij-avgust), majaron, cvet lipe, širokolistni trpotec (junij-avgust), cvet šentjanževke (junij-avgust), zelen rezan oreh, rožmarin (junij-avgust), cvet srčne moči (junij-avgust)
JULIJ: cvet pravega kostanja, cvet arnike (julij-avgust), njivska preslica (julij-oktober), tavžentroža (julij-avgust), navadna melisa (julij-avgust)
OKTOBER: zrele brinove jagode (oktober-november)
Izdelava domačega žganja:
1. Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo.
2. Na 1 l žganja vzamemo 1/2 kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo.
3. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato aperativ nalijemo v čiste steklenice.
ČIN!